Tämä otsikko jo sinällään paljastaa meille, että jossain on asiat pahasti vialla, kun tämän tyyppisiä asioita pitää uutisoida ja sanoa ääneen. Miksi kasvun hidastuminen on niin paha asia? Olen tästä jo aiemmin nurissut, mutta silti ei logiikka vain pääse ihmisiin käsiksi.

Kasvaminen tapahtuu luonnollisessa järjestyksessä: Alussa kasvu on nopeaa, sitten se alkaa hidastumaan, kunnes se pääsee maksimipisteeseensä ja pysyy siinä, tai kuolee kokonaan. Tämä on luonnon kasvujärjestys. Sama asia pätee ihan kaikkeen kasvuun. Kasvu ei vain mitenkään voi olla ikuisesti noususuhdanteista.

Mutta ei, näin ei ajatella työmarkkinoilla tai missään muuallakaan. Kasvua on muka oltava, vaikka se on täysin mahdotonta. Tärkeintä olisi luoda tilanne, jossa voidaan pysyä sen jälkeen, kun kasvun huippu on saavutettu. Parempi pysyä olemassa, kuin kuihtua lennosta pois, kuvittelisin. Mutta ei. Joko enemmän voittoa kuin aiemmin tai ei mitään.

Järki on kadonnut maailmasta. Samalla on myös kadonnut kyky ajatella asioita pidemmälle kuin tälle hetkelle. Ja sen mukana on myös kadonnut kyky ajatella asioita hieman suuremmasta skaalasta, kuin mitä oman perseen ja naaman väliin mahtuu. Miksi tällaiset ihmiset ovat vielä niitä, jotka tekevät päätökset toisten puolesta?