Opiskelijat opiskelevat aina vain pidempään. Tai no, ei aivan kaikki, mutta suurin osa opiskelijoista käyttää opintoihinsa enemmän aikaa, kuin heille on keskimäärin laskettu. Koska tämä on valtion mielestä ongelma mm. sen takia, että pidempään opiskelevat eivät pääse ajoissa aloittamaan töitä, joista valtio voi verottaa oman osansa takaisin. Tästä syystä opiskeluaikoja ollaan rajoittamassa, tukia kutistamassa ja opintoja rajoittamassa.

Todellinen kysymys kuitenkin lienee se, että miksi opiskelijat haluavat käyttää enemmän aikaa korkeakouluopiskeluun? Tässä muutama pätevä syy:

1) Opiskelija-elämä on helvetin hauskaa. Saa hieman hilloa, että pystyy hädin tuskin elämään, mutta oikealla sijoittelulla pystyy vähintään kerran viikossa vetämään turvan tukkoon ja hajoilemaan krapulaansa. Opiskelijoilla on myös ehdottomasti parhaimmat bileet, joissa käyminen pidentää opiskeluaikaa.

2) Kenelläkään ei todellakaan ole kiire valmistua siksi, että he voisivat mennä paskaan työpaikkaan, paskalla palkalla ja paskoilla eduilla, joista kaiken muun ilon lisäksi valtio repii kolmanneksen omaan taskuunsa. Kolmanneksen, jonka valtio käyttää omiin bileisiinsä ja muihin menoihinsa.

3) Koska opiskeluaikana kuitenkin koitetaan saada itselleen joka kesä tasaisesti harjoittelupaikkaa omalta alaltaan, mutta useimmiten siihen vastataan tyyliin: "ei ole tarpeeksi koulutusta" tai "ei ole tarpeeksi kokemusta". Kuka sitä nyt haluaisi päättää opintonsa sen takia, että voisi siirtyä yliopistosta kavereiden luota Hesburgeriin leikkaamaan salaattia?