Tällä hetkellä ns. suureksi uhaksi maailmalla on levinnyt virukset, keyloggerit, botit ja muut pienistä haitoista täydellisiin taloudellisiin helvetteihin johtavista pikkuohjelmista. Tätä vastaan on myös perustettu useita eri firmoja, jotka tekevät ohjelmia, joilla näitä vastaan puolustaudutaan, puhdistetaan ja varaudutaan.

Paljon on myös maailmalla puhetta siitä, että kyseiset firmat itse tehtailisivat näitä haittaohjelmia, jotta heiltä ei leipäpuu loppuisi. Kuinka todellista se sitten lieneekään, sen tietävät vain kyseisten firmojen työntekijät.

Mutta siinä, missä haittaohjelmien kauhuskenaarioita maalaillaan, jätetään kertomatta myös monia perusfaktoja. Suurin osa haittaohjelmista on täysin harmittomia, jos asiaan on hieman varustautunut, eikä asiasta tarvitse edes maksaa mitään. Periaatteessa, ihmiset, jotka tietävät asiansa, eivät missään vaiheessa tule maksamaan yhdestäkään tällaisesta puolustussoftasta penniäkään.

Tietämättömiä ihmisiä on helppo viedä narusta ja jos huhut puolustusfirmojen virustehtailuista pitävät paikkansa, sitä suuremmalla syyllä niitä ei kannata kannattaa. Siksi annankin pienen vihjeen: opetelkaa käyttämään koneitanne tai jättäkää niiden käyttö sellaisille, jotka osaavat.